Besøg på Koldinghus....
.... og udstillingen om kongeskibet Dannebrog, med besøg hos kammeraterne i hhv. Kolding Marineforening og Aabenraa Marineforening.
Sammen med medlemmer fra Aabenraa tog vi lørdag morgen - d. 20. maj - bussen til Kolding for at udfordre og udvide vore kulturelle maritime gener.
En mock-up af stævnen, på Dannebrog, hang på væggen i størrelsesforhold én til én - imponerende.
Kongeskibets imposante galionsfigur som viser den danske kongekrone.
Den kongelige krone, det kongelige våben og statsvåbnet er Kongehusets og statens symboler. Symbolerne må kun bruges af Kongehuset, statslige institutioner og af de virksomheder, som har hofprædikat.
Christian 5.s kongekrone er den danske kongekrone. Den har fem synlige bøjler, der samles under et rigsæble med et kløverbladskors
Det første Dannebrog, en hjuldamper var fra 1879-1932 kongeskib under Kong Christian IX, Frederik VIII samt Christian X. Skibet tjente som kongeskib i 53 år.
.

Det nye kongeskib Dannebrog blev bygget i 1931-1932 og tjener som officiel og privat residens for den kongelige familie på sommertogt i Danmark, eller når de er på oversøiske officielle besøg.
En mock-up af styrehuset på Dannebrog, i fuld størrelse, med en skansevagt i den karakteristiske hvide (sommer)uniform.
Kong Frederik d. IX,s originale admiralsuniform med dekorationer. Frederiks drøm om at blive indskrevet på Søværnets Kadetskole gik i opfyldelse i sommeren 1917. Han var 18 år gammel, nyudklækket student - og klar til at forfølge sin store fremtidsdrøm.
Kadetskolen var noget af et skifte for Frederik - og alt det, han havde håbet, det ville være. På kadetskolen var alting anderledes. Her var Frederik én af drengene. Én blandt mange.
Fra første dag var det vigtigt for Frederik, at der ikke skulle tages særlige hensyn til ham. Der skulle ikke være noget med kongelige titler og dybe buk, når han trådte ind i et lokale. I stedet blev han kaldt HK eller Ricco, og undervisningen fulgte han på samme vilkår som sine med-kadetter. De samme lektier, de samme forpligtelser, de samme praktiske opgaver - helt som han ønskede det.
Kong Frederik, Dronning Ingrids og de 3 prinsessers grønlandske folkedragter.
Koldinghus er nænsomt og smukt restaureret og er altid et besøg værd. Her er der spændende udstillinger året rundt.
Flora Danica stellet var særskilt udstillet ifm. Dannebrogs udstillingen og viser her opdækningen til Christian d. 7. fødselsdagstaffel - og jo, Christian d. 7 var ham med Dronning Caroline Mathilde og Struense.
Vore kvindelige medlemmer havde gjort lidt ekstra ud af påklædningen og var særligt smukt klædt på, til turen.
Snejegasterne fandt hurtigt et vandhul hvor de kunne lade de kulturelle indtryk synke ind og nyde solen og de historiske omgivelser.
Efter Koldinghus gik turen til Kolding Marineforening hvor vi var i gode hænder. Her indtog vi en dejlig frokost med excellent service. Tak til kammeraterne i Kolding.
I Koldings marinestue hænger der et smukt kongeflag på skottet. Lidt misundelig har man vel lov at være.
Et lille gruppebillede fra marinestuen i Aabenraa hvor vi havde et lille pit stop, inden vi kørte videre mod Sønderborg. Tak til Aabenraa for et godt arrangement, og tak for godt selskab. Det må vi gøre om igen en anden gang, var vi enige om.
Billeder: Jørn og Bodil Kiølseth, Peder og Ingelise Jørgensen og Henning Petersen.
*************************************************************************