Nyheder / Nyt fra Søværnet og Marinehjemmeværnet

Om Orlogsflaget

Flaget og flåden

Flaget og flåden har altid været knyttet tæt sammen. En stor del af flådens virksomhed har jo nemlig hørt sammen med, "at vise flaget", eller måske mere retvisende "at vise magten".

Men flådens skibe anvender ikke Dannebrog, de fører Orlogsflaget. Orlogsflaget har en mere dybrød farve (kraprød), end Dannebrog.

I Søværnet holdes traditionerne omkring flaget fortsat i hævd.

Flaget har altid spillet en vigtig rolle til søs, f.eks. til signalering, til identificering af andre skibe, for at vise hvem der var ombord, for at advare mod farer og meget andet.

Nyt fra Søværnet og Marinehjemmeværnet

Nyt om Dannebrog

Frederikshavn Havn har offentliggjort et smukt billede af Kongeskibet Dannebrog der i går var på vej i dok i Frederikshavn. Det 79 år gamle men meget velholdte skib havde ikke sin bedste sæson i år, da en motorskade forhindrede det i at deltage i årets Rigsfællesskabstogt.

På trods af rigtig mange undersøgelser er det ikke lykkedes at finde årsagen til den fejl der i juli betød, at mandskabet valgte at stoppe motorerne og lade skibet bugsere tilbage til Frederikshavn.

Senere på sommeren sejlede Dannebrog Dronningen til besøg i de danske farvande, og kongeskibet forventes at være klar til en ny sæson næste år.

Kilde: MaritimeDanmark

Danmark øger sikkerheden i Guineabugten

I november udsender Danmark en fregat til Guineabugten for at forbedre sikkerheden til søs i internationalt farvand og imødegå piratangreb. Samtidig bidrager Forsvarets med træning og rådgivning til kyststaterne i Guineabugten, så de i fremtiden bedre selv kan varetage sikkerheden.

Guineabugten er et af de mest risikofyldte områder at færdes i for civil søfart. I 2020 foregik omkring 40 pct. af verdens samlede antal piratangreb og væbnet røveri til søs i landene omkring Guineabugten.

Det bliver fregatten Esbern Snare der skal operere i Guineabugten fra november 2021 og fem måneder. Fregatten medbringer en helikopter og en maritim indsatsstyrke. Den samlede besætning vil er på godt 175 personer

Esbern Snare vil operere under national dansk kommando og skal skabe mere sikre forhold for skibsfarten i internationalt farvand, herunder undsætning af skibe, der er udsat for kapringsforsøg.

Operationsområdet vil være internationalt farvand (åbent hav og eksklusiv økonomisk zone) i Guineabugten.

En del af piratangrebene i Guineabugten foregår i kyststaternes territorialfarvand, hvor udenlandske flådefartøjer ikke har bemyndigelse til at operere uden tilladelse fra kyststaterne, hvilket betyder, at kyststaternes militære styrker har en central rolle i kampen mod pirateriet.

På sigt er det også en målsætning, at kyststaterne i højere grad selv kan opretholde den maritime sikkerhed i regionen. Derfor er kapacitetsopbygningsaktiviteterne, der er finansieret via Freds- og Stabiliseringsfonden, en vigtig del af Forsvarets indsats i Guineabugten.

I gennemsnit sejler op mod 40 danskopererede skibe gennem Guineabugten på daglig basis, og de transporterer gods for næsten 10 milliarder kr. om året.

Kilde: MaritimeDanmark

Maritim historie
- og maritime historier

"Med fornøden dristighed"
- af Søren Nørby

"Med fornøden dristighed" er skrevet af cand. mag, og marinehistoriker i Søværnet, Søren Nørby, og indeholder 12 små, men dramatiske beretninger, om skibschefer og besætninger som netop levede op til bogens titel. Fra DANNEBROG,s dødskamp mod svenskerne i 1710, over ROLF KRAKES indsatser i Alssund og Vemmingbund i 1864, og til TRITONS,s redningsaktion ved Island i 2006.

Ordene "med fornøden dristighed" tilskrives Peter Tordenskjold, men er nok en myte. Ikke desto mindre, så indgår de i enhver skibschefs og besætnings uddannelse, og målet er ikke, at overskride konventioner eller bestemmelser, eller være en undskyldning for uansvarlighed eller dumdristighed, men om at gå lige til grænsen - og måske lidt længere! At vinde en krig kræver en aggresiv og offensiv tilgang til jobbet - og en god portion fandenivoldskhed.

Alle 12 beretninger har, som nævnt, dette element i sig, men tegner ikke kun billeder af vundne slag eller glorværdige kampe. Læs den, det er interessant og spændende læsning, og så er det gratis!. Hvis man har et lånekort fra biblioteket, med et password/adgangskode, så kan man gå ind på E-reolen og låne bogen.

God læselyst.

Poul-Arne Callesen
Sønderborg Marineforening | Verdens Ende 16, 6400 Sønderborg - Danmark | pahc96@gmail.com