Nyheder / Nyheder

Nyheder

Stemningsbilleder fra sendemandsmødet i Ærøskøbing
 
Så er endnu et sendemandsmøde vel overstået og i år var vi repræsenteret ved formanden og Hr. Møller. Stor tak til Ærøskøbing Marineforening, og den samlede besætning, som havde arrangeret sendemandsmødet, på bedste vis.
 
Til næste år er det Fåborg Marineforening der har stafetten og i 2025 afholdes sendemandsmødet i Frederikshavn.
 
 
Formanden, Hr. Møller og den nye distrikstformand, Henning Madsen (med ryggen til), klarer lige verdenssistuationen - eller ihvertfald situationen lige der på torvet!
 
 
 
Tamburkorpset klar til march igennem Ærøskøbings smukke gader og i front for sendemandsmødets deltagere. Altid velspillende og fremragende ambassadører for Søværnet og "Det blå Danmark".
 
 
Flagene gøres klar, i år var der flag fra 10 af foreningens afdelinger. Smukt, smukt syn! De mange regnjakker taler deres eget tydelige sprog.
 
 
Hr. Møller og formanden forsøger at følge med. Onde tunger påstod, at formanden ikke kunne gå i takt, men sandheden - som ofte er ilde hørt - er, at det var de andre der var i utakt - sagde han.
 
Fotos: Bodil K. Hansen 
 
*************************************************************************
 
Så var marinestuen fyldt med glade mennesker igen
 
Igen, igen en lørdag formiddag med mange fremmødte som har lyst til, at dele nogle timer sammen med gode kammerater. Banjemesteren, og hans assistent, svedte bravt for at følge med - men humøret var højt og alle blev betjent hurtigt og effektivt! Igen en dejlig dag i Sønderborg Marineforening.
 
 
 
 
 
 
*************************************************************************
Navigationens historie, på Museet for Søfart i Helsingør
 
 
I påsken genopstår særudstillingen Navigation og verdensbilleder på M/S Museet for Søfart efter en længere pause. Udstillingen om navigationens historie og kunsten at finde vej til søs er en af museets mest populære udstillinger, og har været savnet af mange.

Udstillingen fortæller om 500 års navigationshistorie, som også er en rejse mod mere og mere præcision.

I dag tager de fleste af os telefonens GPS og ruter for givet, men der var en tid, hvor sømænd skulle styre efter stjernerne og jonglere med timeglas, sekstant og kompas for at finde vej. Generationer af søfolk og videnskabsmænd har udviklet nye instrumenter og hele tiden forfinet de teknikker, man havde til at finde vej over havet og måle dybden, farten, vinklen, retningen og tiden.

Som besøgende kan du selv prøve at finde din position og finde vejen hjem. Du kan også navigere, som man gjorde i 1700-tallet eller se pragtfulde håndtegnede søkort fra dengang, man også tegnede søuhyrer med på kortet.

"Udstillingen fortæller om søfartens kernestof på en legende og poetisk måde, hvor alle kan være med. Navigation er læren om at finde vej over havet, og uden det ville nutidens transport af mennesker, handel og shipping af varer fra den ene del af verden til den anden ikke kunne lade sig gøre. "Navigation og verdensbilleder" gør os klogere på de vilkår, sømænd har sejlet under, men kan også inspirere til eksistentielle tanker. Vi opbygger allesammen færdigheder i at finde vores vej - i livet, verden og på havet," siger Sarah Giersing, udstillingschef på M/S Museet for Søfart.

Som noget nyt har udstillingen fået lyddamperen S/S SOUND som nabo. Et rum for ro og fordybelse hvor besøgende kan tage en pause fra udstillingerne, læne sig tilbage i gyngestolene og lytte til dramatiske fortællinger fra de syv verdenshave.

Historiefortælleren Karsten Pharaos stemme tager os gennem vilde storme, et mytteri i det indiske ocean, polarkuller i Sydhavet og lige ind i sørøvernes favn.

Særudstillingen "Navigation og verdensbilleder" genåbner 1. april og kan ses frem til september 2025.

Kilde: M/S Museet for Søfart og MaritimeDanmark
 
*************************************************************************
 
Pudse- og rengøringsdagen er nu vel overstået.....
 
.... og marinestuen og tilstødende faciliteter er  nu klar til forårets og sommerens sammenkomster. Vi mødtes kl. 12.00 til en let frokost, kreeret af kvartermesteren. Kl. 13.00 fordelte han opgaverne og kl. 15.00 gik vi hjem - hurtigt og effektivt. Herunder ses nogle stemningsbilleder og som det fremgår, så blev der gået til vaflerne - for det meste!
 
 
 
Billeder: Bodil K. Hansen
 
*************************************************************************
 
"Lang lørdag" med besøg af gamle torpedobådsgaster
 
 
Lørdag d. 4. marts havde havde vi besøg af 6 gamle torpedobådsgaster, som havde sejlet sammen på torpedobåden P 511 SØRIDDEREN, en båd af SØLØVEN klassen. I spidsen for styrken stod Leif Larsen, tidligere formand i Københavns Marineforening, og nuværende banjemester.
 
 
 
Det blev til en hyggelig dag, med gode kammerater fra andre foreninger idet gæsterne også kom fra så eksotiske steder som Ålborg, Brøndby og Svendborg m.fl..Traditionen tro, så stod den på solæg og en enkelt dram, senere ringriderpølser med tilbehør - gæsterne udtrykte stor tilfredshed med gastronomien og arrangementet, både under og efter. Leif har således efterfølgende skrevet tilbage med bl.a. disse ord:
 
"Halløj Formand i Sønderborg Marineforening, Poul Arne.
 
Hermed på vegne af ”SØRIDDEREN”’s elitebesætning nogle få ord med en STOR tak, fordi vi blev så vel modtaget i jeres hyggelige marinehus i lørdags. 3-4 intense timer med masser af god og fornuftig tilbageblikssnak forløb på usandsynlig hyggelig vis, godt støttet af den nydelse, som indtagelsen af solæg og ringridderridderpølser, suppleret med autoriseret indtagelsesvæske bragte os i. Tak for de flotte hæfter, som med stor interesse vil blive studeret af os søriddere".
 
Sammen med de pæne ord fulgte en indbydelse til genbesøg i Københavns Marineforening. Tak til alle vore egne medlemmer som mødte op og gjorde denne dag ekstra fornøjelig. Herunder følger nogle stemningsbilleder fra dagen:
 
 
 
 
 
 
Banjemester Erik Petersen (th) måtte denne dag forstærkes med en fuldbefaren assistent, Peder Jørgensen, idet der var rigtigt meget at se til, med flere serveringer og løbende udskiftning af forfriskninger. Tak til dem begge for indsatsen. 
 
*************************************************************************
Kranselægning og juleafslutning
 
Traditionen tro, så mødtes vi d. 14. december, ved viceadmiral Peder Jensen Bredal mindesten ud for marinestuen, for at lægge en krans og dermed hædre en af Danmarks største søhelte.
 
Historien er den, at  i vinteren 1658 er Als besat af svenskerne som udgør en trussel mod de dansk-allierede styrker i Jylland, da Als kan anvendes som flankestilling i tilfælde af, at Alssund skulle fryse til.

4. december angriber polske ryttere Als, de erobrer hurtigt det meste af øen, men de to fæstninger i Nordborg og Sønderborg Slot holder stand. Bredal har sejlet rundt i de sønderjyske farvande i godt en måned og d. 10. december står han ind i Alssund med 4 af sine skibe tidsnok til, at han kan støtte et polsk angreb på Sønderborg med sine skibskanoner.

En overlegen svensk eskadre på 10 skibe prøver natten mellem d. 10. og 11. december, at redde den svenske styrke på 1000 mand væk fra øen, men Bredal angriber dem, og et af de fjendtlige skibe går på grund. Bredal får sat både i vandet med gaster til, at entre det. Han er selv med i en af bådene men bliver ramt af en kanonkugle.
 
Et samtidigt kobberstik viser, at det svenske skib gik på grund på den anden side Sønderborg Slot (ca. ud for hvor iskiosken ligger i dag, ved fluepapiret).

Hans underlegne styrke må trække sig tilbage, ud i Flensborg Fjord, hvor den er i sikkerhed for de svenske skibe. Den 14. december dør Viceadmiral Peder Jensen Bredal af sine sår på et lazaret i Flensborg. Danmark har mistet en af sine store søhelte.
 
Efter kranselægningen var der juleafslutning i marinestuen, hvor der blev  serveret Glögg og æbleskiver og vi ønskede hinanden en glædelig jul.
 
Foreningens trofaste flaggast, Jørn Kiølseth, klargør flaget.
 
 
Formand, Poul-Arne Hvid Callesen, lægger kransen og sørger for, at alt er som det skal være.
 
 
Foreningens faste trompetér, Poul Erik Sørensen, har lige spillet "Last Post" og ser retteligt tilfreds ud.
 
Billeder: Bjarne Skjold Møller
 
*************************************************************************
Så har vi fået en ny varmtvandsbeholder i marinestuen!
 
Onsdag d. 30. november krøb kvartermesteren og formanden i arbejdstøjet og udskiftede den gamle varmtvandsbeholder, som efterhånden var blevet 22 år gammel og havde tydelige skavanker.
 
Det blev en lidt længere proces end forventet, dels var det vel foreningens to største medlemmer der skulle krybe ind i det lille køkkenskab, som husede beholderen og dels så bøvlede de noget med "mekanikken", men hen på eftermiddagen havde vi igen varmt vand i hanerne og en beholder vi kan have mange år frem i tiden.
 
En særlig tak skal lyde til kvartermesteren, som trak læsset.
 
 
 
 
 
Billeder: Poul-Arne Callesen
 
*************************************************************************
Nyt møblement foran baren
 
Bestyrelsen har i nogen tid gået med tanker om, at skabe et nyt og bedre miljø foran baren, og som netop lod baren komme til sin ret som socialt samlingspunkt og stedet hvor man hentede sine drikkevarer og mad, og lign..
 
 
Vi har derfor investeret i 2 nye runde cafeborde og nye marineblå hynder til alle siddepladser foran baren (og rundt om Sundhallebordet). Der er faktisk (næsten) kun godt at sige om den nye organisering af møblementet:
 
- Der bliver plads foran baren, så man kan stå der.
- Man kan bestille drikkevare der, og skal ikke ud i kabyssen,
- Man står ikke midt i dørhullet til kabyssen.
- Man spærrer ikke for dørene ind til toiletterne.
- Vi mister ikke siddepladser (der er ligeså mange nu, som tidligere).
- Medlemmerne kan lettere komme ud fra slagbænken.
- Der bliver et hyggeligt café-/barmiljø.

Et minus er der dog, vi mister bordplads når vi har arrangementer med mange spisende, men her investerer vi i et solidt klapbord (der til daglig kan stå i skuret), hvor der kan sidde 3 på hver side og en for hver ende, fuldstændig som i dag. ”Whats not to like”? 
 
 
 
Bestyrelsen siger god fornøjelse og håber, at alle vil tage godt imod det nye initiativ, men er naturligvis åbne overfor kommentarer og gode råd, også i denne forbindelse.
 
*************************************************************************
 
Etablering af videoovervågning omkring marinestuen
 
 
 
 
Marineforeningen har i en periode været plaget af chikane og hærværk omkring marinestuen og på vore udenomsarealer. Vi havde håbet, at dette ville gå over, men det er desværrre ikke tilfældet. Bestyrelsen har derfor besluttet, at etablere videoovervågning af vore arealer og ved blot skyggen af et holdbart bevis, så vil gerningsmanden/-mændene  blive politianmeldt.
 
Denne foranstaltning får ingen indflydelse på vores dagligdag i foreningen og evt. optagelser/billeder vil kun blive brugt til dette ene formål. Der opsættes advarselsskilte ifm. dette tiltag.
 
Poul-Arne Callesen
Formand
 
****************************************************************************************
PETERSEN TEGL har sponseret 10.000,- kr. til en ny standermast....
.
..... med rå, gaffel og fald.
 
Vores gamle mast var i en dårlig forfatning, hvilket blev bekræftet da vi fik den lagt ned, bl.a. var gaflen tæt på at falde ned, men der var også kritiske skader andre steder på masten.
 
En motiveret ansøgning til PETERSEN TEGL blev besvaret meget hurtigt, og med et positivt svar. Foreningens gamle formand spillede en ikke uvæsentlig rolle i denne proces, en stor tak til ham.
 
Vi har nu iværksat kontstruktionen af en ny standermast, i samarbejde med firmaet TYROLL. Den nye stang bliver vedligeholdelsesfri og fremstilles i en stærkere og mere holdbar konstruktion. 
 
Når standermasten er klar, holder vi indvielse sammen med vores sponsor, og foreningens medlemmer, mere om dette senere. 
 
Tusinde tak til
PETERSEN TEGL
for donationen.
Sønderborg Marineforening | Verdens Ende 16, 6400 Sønderborg - Danmark | Sonderborgmarineforening@gmail.com