Nyheder / Stemningsbilleder og nedslag fra aktiviteter og arrangementer

Stemningsbilleder og nedslag fra aktiviteter og arrangementer

Så er foredraget med Landsformanden vel overstået
 
Formanden fortæller, at Landsformandens besøg faldt i to dele, først et frokostmøde med bestyrelsen, som varede til hen på eftermiddagen, hvor vi talte om de ting som vi synes er vigtige for både Sønderborg Marineforening og Danmarks Marineforening, herunder bl.a. behovet for, at vi finder sammen som én forening og løser de åbenlyse udfordringer der er, i fællesskab. Vi skal ikke alle "opfinde den dybe tallerken" - vi skal lære af hinanden og de gode erfaringer som høstes rundt omkring i lokalforeningerne og her skal vi have fokus på distrikterne som nogle af de vigtigste organisatoriske enheder, som skal medvirke til, at skabe sammenhængskraften i vores forening. Disse bør udbygges og forstærkes til, at løse denne opgave og derfor havde vi også inviteret den nye distriktsformand, Henning Madsen, med til mødet - han var heldigvis overvejende enig i denne betragtning.
 
Om aftenen faldt Landsformandens foredrag i to halvlege, adskilt af kaffe og hjemmelavet æblekage. Først fortalte han om sine 42 spændende år i Søværnet, som bød på en meget afvekslende tjeneste, både sejlende og landbaseret, senest som chef for Flådestation Korsør. Efter kaffepausen fortalte han om Marineforeningens status lige nu og her, tæt fulgt op af hans/foreningens ønsker til fremtiden - der er allerede lavet meget, men der endu mere at gå igang med!!
 
Tilhørerne udtrykte eferfølgende stor tilfredshed med aftenens program og tilfredsheden udmøntede sig i et par flasker rødvin til Landsformanden.
 
Der lyttes intenst til Landsformand, Steen Engstrøms, indlæg.
 
 
 
22 medlemmer havde afsat tid til en aften i selskab med Landsformanden, distriktsformanden og gode kammerater.
 
 
 
Også vore kvindelige medlemmer nød aftenens indslag.
 
 
 
Selv distriktsformanden, Henning Madsen fra Fredericia MF, så ud til at høste et par guldkorn i ny og næ.
 
 
Foto: Poul-Arne Callesen
 
*************************************************************************
 
Kongeskibet Dannebrogs besætning igen på besøg i marinestuen.....
 
.... efter 3 år med hhv. corona og andre praktiske forhold som gjorde det umuligt at mødes, kunne vi tirsdag d. 18. juli hejse Dannebrog under gaflen og igen hilse 31 glade besætningsmedlemmer velkommen i marinestuen.
 
Kongeskibet Dannebrog på sin faste plads ved Slotsbroen, ud for Sønderborg Slot - et smukt syn der kan smelte et hvert maritimt hjerte!
 
Repræsentanter fra kommunen og havnen medvirkede til at kaste glans over arrangementet og det var bestemt et glædeligt gensyn for alle deltagere.
 
Formanden holdt en lille velkomsttale for de fremmødte, hvor han ud over velkomsten talte lidt om Danmarks Marineforening, ringridertraditionerne og alle Sønderborgs andre fornøjelser og glæder. En kort præsentation af foreningens fremmødte medlemmer blev det også til.
 
Vi nød, som traditionen byder, den sønderjyske sommer nationalret, ringriderpølser og dertil blev der serveret kølige forfriskninger. Formanden havde bestilt godt vejr, som det fremgår af billederne. Vore egne medlemmer ydede deres absolut bedste for, at vore gæster kunne føle sig velkomne og nyde deres ophold i marinestuen og i Sønderborg. Besætningens meget lækre medbragte kage, blev afslutningsvist nydt sammen med en kop kaffe. Formanden var mere end fornøjet med udfaldet af det hele.
 
Menuen og arrangementet blev iøvrigt så vel modtaget, at besætningen lovede, at komme igen næste år. Det vil vi glæde os til.
 
Den 31. juli og 1. august mødes vi igen med besætningen, men i helt andre omgivelser, idet Sønderborg Marineforening, sammen med Danfoss, har arrangeret udflugter til hhv. Danfoss og Universe Science Park. Her får hele besætningen muligheden for at deltage, idet arrangementet er delt over to dage således de der har vagt den ene dag, så kan deltage den anden dag. Vores banjemester, Jørn Kiølseth, er koordinator på dette arrangement. Tak til Danfoss for deres store imødekommenhed omkring dette arrangement.
 
 
 
 
 
 
 
Unge og gamle søulke i en kammeratlig snak, over skafningen.
 
 
Billeder fra besætningens udflugt
 
Besætningen fotograferet ved "Den blå kube" i Universe Science park. I forgrunden står dæks- og velfærdsofficer premierløjtnant Maria K. Ellyton.
 
Besætningen foran HQ hos Danfoss i Nordborg
 
Billeder: Poul-Arne Callesen og Jørn Kiølseth
 
*************************************************************************
 
Sct. Hans ved Alssund
 
Endnu en dejlig aften i Sønderborg Marineforeninng, med 30 medlemmer, familie og venner.
 
Igen stod menuen på ringriderpølser og kold kartoffelsalat, hyggeligt samvær og snak med gode kammerater. Vi sang Midsommervisen og "The Sørensen Band" musicerede indtil aftenkulden pressede os ind i marinestuen.
 
I år havde vi, af gode grunde, intet bål men kompenserede for dette tab med et helt fantastisk Sønderjysk Kagebord kreeret af vore kvindelige medlemmer. Tak for det og tak til alle for en dejlig aften.
 
 
 
 
 
 
 
 
Biileder: Birgit Mørch
 
*************************************************************************
 
Besøg på Koldinghus....

.... og udstillingen om kongeskibet Dannebrog, med visit hos kammeraterne i hhv. Kolding Marineforening og Aabenraa Marineforening.

Sammen med medlemmer fra Aabenraa tog vi lørdag morgen - d. 20. maj 2023 - bussen til Kolding for at udfordre og udvide vore kulturelle maritime gener.
 

En mock-up af stævnen, på Dannebrog, hang på væggen i størrelsesforhold én til én - imponerende.


Kongeskibets imposante galionsfigur som viser den danske kongekrone.
Den kongelige krone, det kongelige våben og statsvåbnet er Kongehusets og statens symboler. Symbolerne må kun bruges af Kongehuset, statslige institutioner og af de virksomheder, som har hofprædikat. Christian 5.s kongekrone er den danske kongekrone. Den har fem synlige bøjler, der samles under et rigsæble med et kløverbladskors.


Det første Dannebrog, en hjuldamper var fra 1879-1932 kongeskib under Kong Christian IX, Frederik VIII samt Christian X. Skibet tjente som kongeskib i 53 år.Det nye kongeskib Dannebrog blev bygget i 1931-1932 og tjener som officiel og privat residens for den kongelige familie på sommertogt i Danmark, eller når de er på oversøiske officielle besøg.
 
 

En mock-up af styrehuset på Dannebrog, i fuld størrelse, med en skansevagt i den karakteristiske hvide (sommer)uniform.
 

Kong Frederik d. IX,s originale admiralsuniform med dekorationer. Frederiks drøm om at blive indskrevet på Søværnets Kadetskole gik i opfyldelse i sommeren 1917. Han var 18 år gammel, nyudklækket student - og klar til at forfølge sin store fremtidsdrøm.

Kadetskolen var noget af et skifte for Frederik - og alt det, han havde håbet, det ville være. På kadetskolen var alting anderledes. Her var Frederik én af drengene. Én blandt mange.

Fra første dag var det vigtigt for Frederik, at der ikke skulle tages særlige hensyn til ham. Der skulle ikke være noget med kongelige titler og dybe buk, når han trådte ind i et lokale. I stedet blev han kaldt HK eller Ricco, og undervisningen fulgte han på samme vilkår som sine med-kadetter. De samme lektier, de samme forpligtelser, de samme praktiske opgaver - helt som han ønskede det.


Kong Frederik, Dronning Ingrids og de 3 prinsessers grønlandske folkedragter.


Koldinghus er nænsomt og smukt restaureret og er altid et besøg værd. Her er der spændende udstillinger året rundt.


Flora Danica stellet var særskilt udstillet ifm. Dannebrogs udstillingen og viser her opdækningen til Christian d. 7. fødselsdagstaffel - og jo, Christian d. 7 var ham med Dronning Caroline Mathilde og Struense.


Vore kvindelige medlemmer havde gjort lidt ekstra ud af påklædningen og var særligt smukt klædt på, til turen.


Snejegasterne fandt hurtigt et vandhul hvor de kunne lade de kulturelle indtryk synke ind og nyde solen og de historiske omgivelser.


Efter Koldinghus gik turen til Kolding Marineforening hvor vi var i gode hænder. Her indtog vi en dejlig frokost med excellent service. Tak til kammeraterne i Kolding.


I Koldings marinestue hænger der et smukt kongeflag på skottet. Lidt misundelig har man vel lov at være.Et lille gruppebillede fra marinestuen i Aabenraa hvor vi havde et lille pit stop, inden vi kørte videre mod Sønderborg. Tak til Aabenraa for et godt arrangement, og tak for godt selskab. Det må vi gøre om igen en anden gang, var vi enige om.

Billeder: Jørn og Bodil Kiølseth, Peder og Ingelise Jørgensen og Henning Petersen.

*************************************************************************
Stemningsbilleder fra sendemandsmødet i Ærøskøbing
 
Så er endnu et sendemandsmøde vel overstået og i år var vi repræsenteret ved formanden og Hr. Møller. Stor tak til Ærøskøbing Marineforening, og den samlede besætning som havde arrangeret sendemandsmødet, på bedste vis.
 
Til næste år er det Fåborg Marineforening der har stafetten og i 2025 afholdes sendemandsmødet i Frederikshavn.
 
 
Formanden, Hr. Møller og den nye distrikstformand, Henning Madsen (med ryggen til), klarer lige verdenssistuationen - eller ihvertfald situationen lige der på torvet!
 
 
 
Tamburkorpset klar til march igennem Ærøskøbings smukke gader og i front for sendemandsmødets deltagere. Altid velspillende og fremragende ambassadører for Søværnet og "Det blå Danmark".
 
 
Flagene gøres klar, i år var der flag fra 10 af foreningens afdelinger. Smukt, smukt syn! De mange regnjakker taler deres eget tydelige sprog.
 
 
Hr. Møller og formanden forsøger at følge med. Onde tunger påstod, at formanden ikke kunne gå i takt, men sandheden - som ofte er ilde hørt - er, at det var de andre der var i utakt - sagde han.
 
Fotos: Bodil K. Hansen 
 
*************************************************************************
 
Så var marinestuen fyldt med glade mennesker igen
 
Igen, igen en lørdag formiddag med mange fremmødte som har lyst til, at dele nogle timer sammen med gode kammerater. Banjemesteren, og hans assistent, svedte bravt for at følge med - men humøret var højt og alle blev betjent hurtigt og effektivt! Igen en dejlig dag i Sønderborg Marineforening.
 
 
 
 
 
 
*************************************************************************
 
Pudse- og rengøringsdagen er nu vel overstået.....
 
.... og marinestuen og tilstødende faciliteter er  nu klar til forårets og sommerens sammenkomster. Vi mødtes kl. 12.00 til en let frokost, kreeret af kvartermesteren. Kl. 13.00 fordelte han opgaverne og kl. 15.00 gik vi hjem - hurtigt og effektivt. Herunder ses nogle stemningsbilleder og som det fremgår, så blev der gået til vaflerne - for det meste!
 
 
 
Billeder: Bodil K. Hansen
 
*************************************************************************
 
"Lang lørdag" med besøg af gamle torpedobådsgaster
 
 
Lørdag d. 4. marts havde havde vi besøg af 6 gamle torpedobådsgaster, som havde sejlet sammen på torpedobåden P 511 SØRIDDEREN, en båd af SØLØVEN klassen. I spidsen for styrken stod Leif Larsen, tidligere formand i Københavns Marineforening, og nuværende banjemester.
 
 
 
Det blev til en hyggelig dag, med gode kammerater fra andre foreninger idet gæsterne også kom fra så eksotiske steder som Ålborg, Brøndby og Svendborg m.fl..Traditionen tro, så stod den på solæg og en enkelt dram, senere ringriderpølser med tilbehør - gæsterne udtrykte stor tilfredshed med gastronomien og arrangementet, både under og efter. Leif har således efterfølgende skrevet tilbage med bl.a. disse ord:
 
"Halløj Formand i Sønderborg Marineforening, Poul Arne.
 
Hermed på vegne af ”SØRIDDEREN”’s elitebesætning nogle få ord med en STOR tak, fordi vi blev så vel modtaget i jeres hyggelige marinehus i lørdags. 3-4 intense timer med masser af god og fornuftig tilbageblikssnak forløb på usandsynlig hyggelig vis, godt støttet af den nydelse, som indtagelsen af solæg og ringridderridderpølser, suppleret med autoriseret indtagelsesvæske bragte os i. Tak for de flotte hæfter, som med stor interesse vil blive studeret af os søriddere".
 
Sammen med de pæne ord fulgte en indbydelse til genbesøg i Københavns Marineforening. Tak til alle vore egne medlemmer som mødte op og gjorde denne dag ekstra fornøjelig. Herunder følger nogle stemningsbilleder fra dagen:
 
 
 
 
 
 
Banjemester Erik Petersen (th) måtte denne dag forstærkes med en fuldbefaren assistent, Peder Jørgensen, idet der var rigtigt meget at se til, med flere serveringer og løbende udskiftning af forfriskninger. Tak til dem begge for indsatsen. 
 
*************************************************************************
Kranselægning og juleafslutning
 
Traditionen tro, så mødtes vi d. 14. december, ved viceadmiral Peder Jensen Bredal mindesten ud for marinestuen, for at lægge en krans og dermed hædre en af Danmarks største søhelte.
 
Historien er den, at  i vinteren 1658 er Als besat af svenskerne som udgør en trussel mod de dansk-allierede styrker i Jylland, da Als kan anvendes som flankestilling i tilfælde af, at Alssund skulle fryse til.

4. december angriber polske ryttere Als, de erobrer hurtigt det meste af øen, men de to fæstninger i Nordborg og Sønderborg Slot holder stand. Bredal har sejlet rundt i de sønderjyske farvande i godt en måned og d. 10. december står han ind i Alssund med 4 af sine skibe tidsnok til, at han kan støtte et polsk angreb på Sønderborg med sine skibskanoner.

En overlegen svensk eskadre på 10 skibe prøver natten mellem d. 10. og 11. december, at redde den svenske styrke på 1000 mand væk fra øen, men Bredal angriber dem, og et af de fjendtlige skibe går på grund. Bredal får sat både i vandet med gaster til, at entre det. Han er selv med i en af bådene men bliver ramt af en kanonkugle.
 
Et samtidigt kobberstik viser, at det svenske skib gik på grund på den anden side Sønderborg Slot (ca. ud for hvor iskiosken ligger i dag, ved fluepapiret).

Hans underlegne styrke må trække sig tilbage, ud i Flensborg Fjord, hvor den er i sikkerhed for de svenske skibe. Den 14. december dør Viceadmiral Peder Jensen Bredal af sine sår på et lazaret i Flensborg. Danmark har mistet en af sine store søhelte.
 
Efter kranselægningen var der juleafslutning i marinestuen, hvor der blev  serveret Glögg og æbleskiver og vi ønskede hinanden en glædelig jul.
 
Foreningens trofaste flaggast, Jørn Kiølseth, klargør flaget.
 
 
Formand, Poul-Arne Hvid Callesen, lægger kransen og sørger for, at alt er som det skal være.
 
 
Foreningens faste trompetér, Poul Erik Sørensen, har lige spillet "Last Post" og ser retteligt tilfreds ud.
 
Billeder: Bjarne Skjold Møller
 
*************************************************************************
Så har vi fået en ny varmtvandsbeholder i marinestuen!
 
Onsdag d. 30. november krøb kvartermesteren og formanden i arbejdstøjet og udskiftede den gamle varmtvandsbeholder, som efterhånden var blevet 22 år gammel og havde tydelige skavanker.
 
Det blev en lidt længere proces end forventet, dels var det vel foreningens to største medlemmer der skulle krybe ind i det lille køkkenskab, som husede beholderen og dels så bøvlede de noget med "mekanikken", men hen på eftermiddagen havde vi igen varmt vand i hanerne og en beholder vi kan have mange år frem i tiden.
 
En særlig tak skal lyde til kvartermesteren, som trak læsset.
 
 
 
 
 
Billeder: Poul-Arne Callesen
 
*************************************************************************
Nyt møblement foran baren
 
Bestyrelsen har i nogen tid gået med tanker om, at skabe et nyt og bedre miljø foran baren, og som netop lod baren komme til sin ret som socialt samlingspunkt og stedet hvor man hentede sine drikkevarer og mad, og lign..
 
 
Vi har derfor investeret i 2 nye runde cafeborde og nye marineblå hynder til alle siddepladser foran baren (og rundt om Sundhallebordet). Der er faktisk (næsten) kun godt at sige om den nye organisering af møblementet:
 
- Der bliver plads foran baren, så man kan stå der.
- Man kan bestille drikkevare der, og skal ikke ud i kabyssen,
- Man står ikke midt i dørhullet til kabyssen.
- Man spærrer ikke for dørene ind til toiletterne.
- Vi mister ikke siddepladser (der er ligeså mange nu, som tidligere).
- Medlemmerne kan lettere komme ud fra slagbænken.
- Der bliver et hyggeligt café-/barmiljø.

Et minus er der dog, vi mister bordplads når vi har arrangementer med mange spisende, men her investerer vi i et solidt klapbord (der til daglig kan stå i skuret), hvor der kan sidde 3 på hver side og en for hver ende, fuldstændig som i dag. ”Whats not to like”? 
 
 
 
Bestyrelsen siger god fornøjelse og håber, at alle vil tage godt imod det nye initiativ, men er naturligvis åbne overfor kommentarer og gode råd, også i denne forbindelse.
 
*************************************************************************
 
Etablering af videoovervågning omkring marinestuen
 
 
 
 
Marineforeningen har i en periode været plaget af chikane og hærværk omkring marinestuen og på vore udenomsarealer. Vi havde håbet, at dette ville gå over, men det er desværrre ikke tilfældet. Bestyrelsen har derfor besluttet, at etablere videoovervågning af vore arealer og ved blot skyggen af et holdbart bevis, så vil gerningsmanden/-mændene  blive politianmeldt.
 
Denne foranstaltning får ingen indflydelse på vores dagligdag i foreningen og evt. optagelser/billeder vil kun blive brugt til dette ene formål. Der opsættes advarselsskilte ifm. dette tiltag.
 
Poul-Arne Callesen
Formand
 
****************************************************************************************
Sønderborg Marineforening | Verdens Ende 16, 6400 Sønderborg - Danmark | Sonderborgmarineforening@gmail.com